lu.se

Person

Jag undervisar i journalistik och är sedan december 2015 programansvarig för Journalistutbildningen. Har en fil mag i journalistik och en fil kand i sociologi. Varit verksam som journalist sedan 2006.

Jag är också projektledare för Sweden–South Asia Media Project som syftar till att koppla samman svenska journalister och medieforskare med motsvarigheter i länderna i Sydasien. Projektet handlar också om att tillsammans hitta nya sätt att arbeta med journalistik i den digitala tidsåldern. Läs mer på projektets hemsida: www.southasiamediaproject.com

Tidigare har jag varit anställd i olika former på Sydsvenskan, Gotlands Tidningar, Aftonbladet och Sveriges Radio Malmö.

Sedan 2007 arbetar jag som frilansjournalist. Artiklar, reportage och bilder har publicerats i bland annat Dagens Nyheter, Dagens Industri, Aftonbladet, Sydsvenskan, Filter, Metro, UNT, Tidningen Kupé, Västervikstidningen och LUM.

Foto: Linda Berglund/Gotlands Tidningar

Forskning

Om forskningen

• PÅGÅENDE: Forskar om digitala mediers framväxt i Indien (finansieras av Journalistfonden)
• "De digitala utmaningarna i den vietnamesiska journalistiken" En rapport om digitala mediers framväxt i Vietnam 2012 (Finansierades av Stipendiet till Peter Melins minne)
• "När karriären krackelerar? En studie om hur unga journalister tänker kring situationen på arbetsmarknaden" (Magisteruppsats)

Forskningsportalen (Lunds universitet)

Övriga uppdrag och meriter

• Journalistfondens forskningsstipendium 2015 för att under kommande, och följande, år studera hur journalistiken i Indien utvecklas i den digitala tidsåldern.
• Journalistförbundets vidareutbildningsstipendium för att studera en kurs i Hindi i Delhi under 2015.
• Stipendium från ”Barnens stipendiefond” i september 2014. Syftet var att genomföra ett reportageprojekt om konsekvenserna av den kemiska krigsföringen under Vietnamkriget.
• Hedersomnämnande i Röda korsets journalistpris 2014. Reportaget ”Här slutar flykten från helvetet” publicerades under 2013 i Sydsvenskan och Gotlands Tidningar: http://www.sydsvenskan.se/malmo/har-slutade-helvetesresan/
• Södra Journalistföreningens rese- och studiestipendium för att studera vilka utmaningar som journalistutbildningen vid University of Kerala möter i samband med att det indiska medielandskapet går in i den digitala eran
• Journalistförbundets vidareutbildningsstipendium för att läsa en intensivkurs i vietnamesiska på Vietnam National University i Ho Chi Minh-staden under 2013.
• ”Stipendiet för Peter Melins minne” 2012 för att studera nätjournalistik i Vietnam. Läs mer här: http://alturl.com/479iy
• Journalistförbundets vidareutbildninggstipendium för att gå kursen ”Kreativt skrivande” vid Poppis journalistskola 2011.
• Journalistfondens stipendium för att gå FOJO-kursen ”Kina tar över”. Var en av tio stipendiater i konkurrens med 123 andra sökande. Läs mer här: http://alturl.com/c8d8o
• Resestipendium från ”Stiftelsen Lunds stads jubileumsfond” för att resa till Vietnam 2006

Andreas Mattsson

Universitetsadjunkt, internationell koordinator, lärare, programkoordinator, projektledare
Journalistik
Institutionen för kommunikation och medier

Kontaktinformation

E-post andreas.mattssonkom.luse

Telefon 046–222 45 33

Rum SOL:L408d

Besöksadress Helgonabacken 12, Lund

Postadress Box 117, 221 00 Lund

Internpost hämtställe 20

Länkar