David Lomelino Ortenlöf

När David inte pluggar så sjunger och spelar han med bandet Summer Heart, vars musik man skulle kunna beskriva som någon form av elektronisk pop. De är ute och turnerar en hel del och i somras spelade de bland annat på Roskildefestivalen, Way out West och Emmabodafestivalen. Dessutom driver David ett litet skivbolag där han ger ut sin egen och sina vänners musik. Hans stora intressen i livet, förutom musiken, är att: resa, läsa, skriva och så gillar han mat och dryck.

Varför har du valt att läsa mediehistoria?
-
När jag sökte mediehistoria visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jag är ju intresserad av media och av historia tänkte jag. Jag var också sugen på att läsa något annat än språk, vilket jag läste innan jag började läsa mediehistoria. Har du planer på att ta en examen i mediehistoria och vet du vad du, i så fall, ska fördjupa dig i för uppsatsämne?
- Från början var min plan att ta examen i engelska och bara läsa en termin mediehistoria. Mediehistoria var dock väldigt roligt så därför valde jag att lägga språkstudierna på hyllan och fortsätta med mediehistoria. Som det ser ut nu är min plan är att ta examen i mediehistoria. Jag vet dock ännu inte vilket ämne jag skulle vilja fördjupa mig i. Det finns så mycket som hade varit intressant att skriva om! Våra kurser i mediehistoria är fristående, och man kan kombinera ihop en unik examen utifrån det mål man har med utbildningen. Vilka övriga kurser har du planer på att läsa?
-
Jag har tidigare läst engelska och planerar att även läsa sociologi. Vad tycker du är det bästa med din utbildning?
- Väldigt bra föreläsningar kombinerat med intressanta diskussionsseminarier. Hemtentamen tycker jag också är bra. Det är verkligen en möjlighet att få vrida och vända och sätta egna ord på saker och ting. Mycket av det vi läser känns också relevant för dagens samhälle vilket gör det ännu mer intressant. Du är även mentor för de studenter som nu läser mediehistoria på grundkursen, hur är det?
-
Det är riktigt roligt. Samtidigt är det lite skrämmande eftersom jag inte gjort något liknande tidigare. Man lär sig också otroligt mycket av det eftersom man både får ta fram kunskap som man knappt visste att man hade plus att man får repetera denna. Kan du fortfarande dra dig till minnes hur det var att börja studera på universitetet, om du jämför med att plugga på gymnasiet?
-
En stor skillnad är ju att man på universitet oftast läser ett ämne i taget och förhoppningsvis då ett ämne man är intresserad av. En annan stor skillnad är miljön. Universitetsmiljön är så mycket mer inspirerande än gymnasiet. Kraven är ju dock högre på universitetsnivå. Vi vet att en del studenter, i början, kan uppleva det som lite diffust vad det egentligen innebär att läsa ett teoretiskt huvudämne. Till skillnad mot t.ex. en yrkesutbildning så kan ju målet med utbildningen se väldigt olika ut från person till person. Var mediehistoria det som du trodde att det skulle vara?
-
Både ja och nej. Att mediehistoria skulle vara teoretiskt förstod jag. Dock har min syn på vad media är förändrats efter att jag börjat läsa mediehistoria. Jag hade inte heller funderat över hur mycket i vardagen man faktiskt kunde applicera mediehistoriska teorier på. Det har gjort ämnet väldigt relevant. Vad skulle du själv vilja arbeta med i framtiden?
-
En alltid lika svår fråga! Mitt mål är först och främst att få vara på en inspirerande arbetsplats. Eventuellt skulle jag kunna tänka mig att undervisa och forska vid ett universitet. Det hade varit roligt! Vad är ditt bästa tips till studenter som vill läsa mediehistoria?
-
Alla mynt har två sidor! Är det så man säger? Det jag menar är att man måste fundera och försöka förstå saker ur olika perspektiv.

David med sitt band Summer Heart

Summer Heart - I Wanna See The Sunset from Dorota Wostal on Vimeo.

Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2013-10-04