Gustav Thunander

Hemligheten med att göra studierna intressanta och roliga är att vara sin egen redaktör, och försöka tillämpa det man läser på sig själv. Gör nedslag i det just du själv tycker är kul och sålla i den något kvävande kurslitteraturen. 

 Gustav Thunander hösten 2013

 
Han beskriver sig själv som en tjugoåttaårig vänsterhänt före detta trombonist med osund inställning till populärkultur. Efter (fortfarande enligt egen utsago) två misslyckade år på Malmö Högskola och tre år i landsflykt så landade han hos MKV i Lund, vilket senare ledde in till journalistiken. Nu bor Gustav i Malmö men gör sin praktik på Dagens Media i Stockholm.
Han tycker det bästa med medier är att de alltid är aktuella och i mångt om mycket är drivande i utvecklingen av samhället. Du har, under tre terminer, läst medie- och kommunikationsvetenskap (MKV). Vid vår institution ges dessa som fristående kurser och man kan därför sy ihop sin egen examen utefter vilket mål man har med utbildningen. Vad har du läst tidigare och hur kom det sig att du valde just MKV?
- Om jag ska vara ärlig så sökte jag MKV lite på chans, jag letade efter en anledning att flytta tillbaka till Sverige från Oslo. Jag har alltid varit en storkonsument av medier i olika former och fascinerades av hur ord, bilder och andra budskap förmedlades och skapade mening. Sen såg jag det som ett bra steg till att sedan söka journalistik. Det blev en kandidatuppsats för MKV, och en prisad sådan (skall publiceras i rapportserien FEA). Berätta om hur du kom fram till ämnesvalet.
- Jag hade ett möte med min uppsatshandledare Fredrik Miegel där jag sa att jag ville göra något om kaffemarknadsföring och varför det blivit så trendigt med kaffekultur. Det hela var ytterst luddigt och Fredrik bad mig konkretisera det till en relevant frågeställning, vilket istället ledde till att jag valde skriva om konnässörskapet – hur den sortens elitkonsumtion hade uppstått, vad den bestod av och vad som driver den. Media verkar vara din grej, vad är det som gör det så intressant och viktigt?
- Att vi lever i ett så oerhört medialiserat samhälle, på gott och ont. Så länge man inte bosätter sig i en stubbe någonstans är man hela tiden omringad av olika former av medier. Det är genom medier man bildar sig en uppfattning om sin omvärld – genom tidningar, tv, film, reklam, datorspel och så vidare får du hela tiden olika budskap som någon tycker du borde ta del av. Det är oerhört viktigt att känna till vem, hur och varför din uppmärksamhet är så eftertraktad – ofta finns där en rätt ordentlig baktanke, utan att låta som en cyniker. Efter din kandidatexamen valde du att läsa ett av KOMs andra ämnen, journalistik. MKV, som är ett teoretiskt huvudämne skiljer sig på många sätt från journalistikens mer praktiska redaktionsmiljö. Hur var det att kombinera dessa två?
- Jag tror jag har haft en ganska stor personlig fördel av att ha läst MKV innan journalistiken. Mycket av MKV-studierna handlar om att lära sig hur olika budskap förmedlas och tas emot, och i ett allt mer konkurrensutsatt mediebrus ser den traditionella journalistiken sig mångt om mycket ifrånsprungen av övriga informationskällor och står nu inför något av en skinnömsning. Jag är övertygad att en generell kunskap om medier är ett måste för att förstå hur den objektiva journalistiken ska kunna överleva på marknadsmässiga villkor. I detta nu är du halvvägs in i praktiken. Hur kom det sig att du hamnade på Dagens Media? Är praktiken som du hade förväntat dig och verkar arbetslivet vara som du hade tänkt dig?
- Jag sökte praktik på Aftonbladet och Dagens Media. Dagens Media var den tidning jag antog var mest lämplig eftersom det faktiskt är en journalistisk produkt, samtidigt som den vänder sig till medie- och reklambranschen, med allt vad det innebär. Aftonbladet sökte jag mest för att ge efter för mitt enorma kändisintresse, och kärlek till prefixet ”super”. Sen älskar jag kvällstidningen som genre. Att arbetsmarknaden ser kärv ut på journalistfronten är ingen nyhet, men att praktisera är ett utmärkt sätt att få inblick i branschen och se vad som krävs för att lyckas. När du kommer tillbaka från praktiken har du ett C-reportage att ta tag i. Har praktiken påverkat hur du tänker kring reportaget? Har det öppnats några dörrar, gett några nya idéer osv?
- Nu är det som så att jag är något av en sista minuten-person, så jag har inte tänkt supermycket på reportaget. Men praktiken har absolut fått mig att avdramatisera det, eftersom jag är relativt bekväm i det journalistiska arbetssättet och förstår vilka moment som krävs för att det ska bli ett läsbart reportage. Jag vet vilka beståndsdelarna är och har stort sett ritat upp det i huvudet redan. Nu ska jag bara välja ämne också.
 
Vad har du för planer efter utbildningen?
- Jag gör min praktik i Stockholm, och tanken är att jag ska stanna här uppe ett tag. Men jag inser samtidigt att även om de flesta jobben finns i storstäderna är här också högre konkurrens. Det blir till att sprida jobbansökningarna med vinden och helt enkelt se var de slår rot. Jag kan absolut tänka mig några år på resande vikariefot. I värsta fall går jag över till den mörka sidan och söker jobb inom PR.
 
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2013-10-25