Hanna Johansson

Varför valde du att läsa retorik?
Kommunikation i alla dess former intresserar mig. Därför började jag läsa fristående kurser med kommunikation som röd tråd, bland annat medie- och kommunikationsvetenskap och marknadsföringspsykologi. Retoriken var dock annorlunda. För det första är det ett delvis praktiskt ämne. Kanske just därför erbjuds mycket tillämpningsbara kunskaper. För det andra är det den sortens ämne som nördar som jag kan göra till universums medelpunkt, och de flesta kursare tycker det är lika kul. Därför skapas ett härligt klimat på retorikkurserna. Det går helt enkelt inte att läsa en retorikkurs utan att fängslas av detta fantastiskt roliga ämne!

Vad tycker du är mest intressant med det ämne du läst, och vad är det viktigaste du lärt dig?

Den viktigaste anledningen till att jag fascineras av retorik och argumentationsteknik är för att jag älskar att få sista ordet, vinna diskussioner och få rätt! Men genom att läsa retorik har jag, hur konstigt det än låter, blivit mer ödmjuk. För eftersom det med hjälp av retoriska verktyg är möjligt för vem som helst att vad det än gäller få ”rätt”, innebär det ju samtidigt att detta ”rätt” blir ett ganska flytande begrepp. Därför har jag framför allt lärt mig att ifrågasätta både andra och mig själv. Besserwissern inom mig får med andra ord kämpa ganska hårt för att göra sin röst hörd gentemot mina allt mer kritiska ögon och öron.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan att läsa på gymnasiet och universitetet?

Jag började läsa på universitetet först vid 29 års ålder, vilket innebär att det är svårt att säga något om skillnaden; det finns alldeles för många händelser i mitt liv däremellan. Jag gjorde rätt i att vänta. Den största skillnaden ligger i mig själv, snarare än i studierna som sådana. Idag vet jag vad jag vill.

Vilket är ditt bästa tips för framtida studenter inom ditt ämne?

Många läser retorik som ett komplement till andra studier. Det tror jag är oerhört nyttigt då retorik är användbart inom alla områden. Om man sedan vill arbeta med retoriken som sådan  så bör man troligen vara tämligen målmedveten. Det gäller att skapa sitt eget yrke. Se på studierna som en investering i din egen framtid och sätt upp tydliga mål för vad du vill åstadkomma! Ta sedan tillvara på möjligheten som erbjuds på universitetet att självständigt utforma din framtid. Man kan klara universitetet utan att lägga ner sin själ i studierna, men frågan är vad det ger att kasta bort ett sådant utmärkt tillfälle för utveckling.

Vad skulle du vilja arbeta med i framtiden?

Jag har under B-kursen börjat leda en våga tala-kurs. Dessutom har jag genomfört mitt första uppdrag som retorikkonsult genom att hålla i en heldagsutbildning i retorik för ett fackförbund. Såklart hoppas jag kunna fortsätta på denna bana. I höst, under min sista termin, leder jag en skrivarkurs. Forskning vore intressant i framtiden. Jag är som sagt numera helt såld på retoriken och hoppas kunna fortsätta vara en retoriknörd på heltid även efter kandidatexamen.

Vad är det viktigaste du lärt dig under dina studier som helhet?

Det är en lyx att kunna ägna sig åt någonting man brinner för. Med en utbildning i ryggsäcken är chansen större att få göra det. I Sverige är det gratis att plugga och dessutom får vi ekonomiskt stöd. Det finns få länder i världen som erbjuder sådana fördelar. Ta tillvara på möjligheten!
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2012-03-07