Martin Holmgren

Om att läsa pressvetenskap/mediehistoria på högre nivå

Varför har du valt att fortsätta läsa pressvetenskap/mediehistoria på högre nivå? Jag finner ämnet mycket intressant, och förståelse av press och media har jag stor användning för i ett brett utbud av yrken. Det är ett mycket dynamiskt ämnesområde som förändras dagligen, och spelar en stor roll i många processer i vårt samhälle. Mitt huvudämne är egentligen litteraturvetenskap. Men de första kurserna i pressvetenskap gav mersmak, och när jag så småningom är färdig här i Lund kommer jag att ha en dubbel examen, i de två ämnena. Jag tror att kombinationen kan bli mycket värdefull. I litteraturvetenskapen lär jag mig om hur språk och litterära verk har påverkat och förändrat samhällena i sin samtid genom historien, och vice versa. Modern press och media använder språk och information på ett annat sätt; det moderna mediesamhället ställer helt nya krav både på samhället och på den enskilde individen att analysera och sovra information, och detta dessutom i ett tempo som aldrig tidigare skådats. 

Vad vill du fördjupa dig i inom pressvetenskap/mediehistoria? Jag är dels intresserad av moderna sociala medier, såsom Facebook och Youtube. De skapar en helt ny massmedial arena, med helt nya möjligheter och potentiella hot och problem. Det är för tidigt att säga vilken påverkan dessa medier egentligen kommer att ha på vårt samhälle, eftersom de är så nya. Till exempel tror jag att de kommer att spela en stor roll för utgången av riksdagsvalet 2010, och det blir ytterst intressant att analysera det i efterhand. Men jag är också intresserad av presshistoria, att studera hur information och tidningsväsen utvecklats fram till våra dagar. 

Vad skulle du vilja arbeta med i framtiden? Jag var länge helt övertygad om att jag skulle bli journalist, men är inte längre så säker. Jag kan mycket väl tänka mig att arbeta som lobbyist, under förutsättning att det handlar om att lobba för något som jag personligen kan stå för. Press- och informationsavdelningar på större företag är också intressant. Det som lockar mest är PR-konsult – utmaningen att få in viss information i de massmediala kanalerna, och därigenom påverka utgången i vissa händelser och processer. Kanske inte lika glamouröst som journalist, men med risk för att låta krass och cynisk: Generellt sett så betalar PR-branschen så otroligt mycket bättre än vad journalistiken gör! 

Vad tycker du är det bästa med din utbildning? Att den ger ett helhetsperspektiv, den fokuserar både på pressens historiska utveckling och på dagens avancerade, sociala medier. Dessutom har vi fått studera många konkreta exempel, både historiska och samtida, vilket underlättar förståelsen för pressens utveckling och roll. Förmågan att se och förstå dessa förändringar och vad de innebär, tror jag kan vara mycket värdefull i en mängd yrken. 

Vad är ditt bästa tips till studenter som vill läsa mediehistoria? Var nyfiken! Var vetgirig och frågvis, även utanför dina lektioner och föreläsningar. Öva dig i att se på nyhetssändningar och dagstidningar med nya ögon, och försök förstå varför de utformas och struktureras som de gör. När det gäller efterforskningar så är de arkiv som finns tillgängliga vid universitetet en guldgruva, och min erfarenhet är att det lönar sig mycket att gräva lite djupare än man behöver. Har man rätt intresse för ämnet kommer man dessutom helt säkert att vilja göra det.
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2013-09-20