Moa Egonson

Jag vill prova på en massa olika grejer, så mycket som jag bara kan!

Moa Egonson har varit utbytesstudent i Argentina, fått sin kandidatuppsats publicerad i FEA (förtjänstfulla examensarbeten), blivit nominerad till Juseks tävling om årets bästa examensarbete och anlitats av oss som studentföreläsare. Nu har hon avslutat sin utbildning med praktik på organisationen Rättviseförmedlingen.Moas framgångsrecept verkar ha varit en blandning av intresse, talang, slump och lite strategiskt tänk. Så hur kom det sig att det blev en kandidatexamen i just medie- och kommunikationsvetenskap (MKV)?

- Jag har alltid haft ett intresse för nya medier och marknadsföring, samt språk och kommunikation överlag. Jag har alltid tyckt om att skriva och har också haft en naturlig fallenhet för det, och kände därför att studier i medie- och kommunikationsvetenskap skulle passa mig. Jag tyckte även det verkade vara ett brett och allmänbildande ämne, något som lockade mig då jag inte riktigt visste vad jag ville arbeta med i framtiden. Att MKV dessutom ges som fristående kurser, så att man kan designa ihop sin egen utbildning genom att kombinera kurser som man själv tycker känns givande, lät som ett stort plus i kanten. Kan du fortfarande dra dig till minnes hur det var att börja studera på universitetet, om du jämför med att plugga på gymnasiet?
- Det är såklart stor skillnad att läsa på universitetet om man jämför med gymnasiet. Det ställer högre krav på dig som student, man får ta stort eget ansvar, det är betydligt mer tidskrävande osv. Men grundkursen ger dig ändå en relativt lugn start på utbildningen så du behöver  absolut inte vara orolig inför att börja plugga på universitetsnivå. Det är dessutom väldigt roligt att få möjlighet att snöa in på ett specifikt ämne som man har ett personligt intresse för.

Vi vet att en del studenter, i början, kan uppleva det som lite diffust vad det egentligen innebär att läsa ett teoretiskt huvudämne. Till skillnad mot t.ex. en yrkesutbildning så kan ju målet med utbildningen se väldigt olika ut från person till person. Var MKV det som du trodde att det skulle vara?
- Jag tyckte absolut att studierna i MKV levde upp till mina förväntningar. De har innehållit en bra blandning av olika ämnen, aktiviteter och examinationssätt. Jag gillade speciellt delkursen Medier och populärkultur på B-kursen, samt hela C-kursen och att få skriva C-uppsats. Det var oerhört lärorikt och kul att med C-uppsatsen få snöa in på ett specifikt och självvalt ämne som man känner extra för, i mitt fall genusvetenskap och sociala medier. Du låter härligt positiv, är det någonting under utbildningen som du inte har uppskattat lika mycket?
- Hmm... det är ju såklart inte superkul att läsa enformiga metodkurser, dock innehåller de nyttig och användbar information inför kommande uppsatsförfattande, så det är bara att härda ut. Apropå att våra MKV-kurser är fristående, och att man kan kombinera ihop en unik examen utifrån det mål man har med utbildningen, vilka övriga kurser har du valt att läsa?
- Förutom MKV har jag läst företagsekonomi, marknadsföringspsykologi, spanska, och i Argentina: argentinsk historia och politik, marknadsföring samt ledarskap inom ideella organisationer. Det kändes som en bra mix av ämnen som alla passar mig. Personligen tyckte jag dock inte om redovisningskursen eller ekonomistyrningskursen som ingick i företagsekonomin, men det kändes ändå som givande kurser i slutändan. Jag är väldigt nöjd med min blandning av kurser och hur jag utformat min utbildning. Jag har gått lite på temat språk, kommunikation och marknadsföring. Jag var noga med att välja ämnen som jag var intresserad av och som jag samtidigt kände kunde vara nyttiga för mig och min framtida karriär. Det där med utbytesstudier - så långt bort från Sverige - låter väldigt spännande. Hur kom det sig att du hamnade i just Argentina?
- Det jag visste var just att jag ville åka någonstans långt från Sverige, till ett land utanför Europa. Jag sökte till universitet i USA, Sydamerika och Australien. När det gällde Sydamerika lockade den sydamerikanska kulturen, klimatet och språket mig mycket. Jag har pluggat spanska sen högstadiet, och ända upp på universitetsnivå, så jag ville gärna fortsätta att utveckla den. Det fick jag verkligen göra då all undervisning skedde på spanska. Hur var det då, långt där borta?
- Min tid i Argentina var helt fantastisk. Det var extremt roligt och lärorikt att spendera en hel termin i ett annat land – som dessutom är väldigt olikt Sverige. Det var en stor kulturell upplevelse så väl som studiemässigt givande. Det var kul att få möjlighet att plugga så blandade ämnen som jag. Det var såklart också väldigt intressant att uppleva hur ett lärosäte på andra sidan jorden fungerar och det var en upplevelse att lära känna en ny kultur som i många avseenden skiljer sig stort från vår svenska kultur. Så utbytesstudier är något du vill rekommendera?
- Jag skulle rekommendera utbytesstudier anyday. Jag tycker VERKLIGEN det är något som alla studenter, som har möjlighet, borde passa på att göra. Det var min roligaste termin utan tvekan, ja en av de roligaste upplevelserna i mitt liv. Alla vänner man fick – från hela världen, den kulturella upplevelsen, att lära sig så mycket om ett annat land och dess historia. För att inte tala om det fantastiska klimatet! Fanns det verkligen ingenting som var svårt eller jobbigt också?
- Jodå, jag var även tvungen att  anpassa mig till mindre roliga saker kopplade till landet såsom hög kriminalitet och osäkerhet, machokulturen med dess tråkiga syn på kvinnor (ibland kändes det som man kastades tillbaka 70 år i tiden när man hörde hur vissa resonerade kring könsroller), saker som inte fungerar lika smidigt som i Sverige – t.ex. organisatoriska, byråkratiska och administrativa saker. Den dåliga och förorenade luften som – motsägelsefullt nog – Buenos Aires (”den goda luften”) bjuder på. Gällande studier kunde det ibland vara svårt att anpassa sig till annorlunda studiesätt, examinationssätt osv. Nu är du tillbaka i Sverige och har precis avslutat vår MKV-praktikkurs. Hur kom det sig att du sökte dig till den?
- Praktik kändes som en bra bro över till arbetslivet, att lära sig tillämpa det teoretiska i praktiken, att få nya lärdomar, nya erfarenheter och större möjligheter vid framtida jobbsökande. Det var också avgörande att Rättviseförmedlingen sökte praktikanter. Jag kände till dem sedan tidigare och de arbetar med något som jag själv brinner för. Deras idé, tycker jag är fullkomligt fantastisk. Där visste jag att jag ville vara! Blev praktiken lika bra som du hade förväntat dig?
- Det var mer än jag förväntade mig! Jag har fått göra så himla mycket olika saker, allt ifrån att vara ansvarig för sociala medier, göra research av olika slag, skriva pressmeddelanden, hålla i olika mindre projekt, ha kontakt med olika partners och uppdragsgivare, skriva copytexter till bland annat hemsidan, skriva bidragsansökningar och mycket, mycket mer. Jag har träffat så många inspirerande människor, lärt mig så otroligt mycket och verkligen utvecklats både som person och yrkesmässigt.  Så vad händer nu, känns det som att du valt rätt väg?
-Jag känner verkligen att jag valde rätt med min praktik. Det har varit underbart att få arbeta med något som ligger mig så varmt om hjärtat som jämställdhet och mångfald, och att kunna kombinera det med media och kommunikation. Det vill jag gärna fortsätta med på något sätt. Nu får vi se vad som händer efter praktiken, jag är mitt uppe i att söka jobb just nu. Jag vill såklart egentligen inte lämna Rättviseförmedlingen men vi har väldigt knappa resurser för tillfället och det finns inte pengar att ha fler anställda. Men jag kommer fortsätta som volontär i mån av tid. Annars är jag ganska öppen för förslag, skulle kunna tänka mig att jobba med allt ifrån PR, reklam, marknadsföring, projektledning, sociala medier, TV, radio, redaktionellt, journalistiskt... Ja, jag vet inte riktigt än men möjligheterna är många!
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2013-02-01