lu.se

Mentorerna berättar

Mentorsträff – en möjlighet du inte vill missa!

Är du ny eller ganska ny på det här med universitetsstudier? Då har du möjlighet att komma på mentorsträff, eller SI-möte som det också kallas, där SI står för ”SamarbetsInlärning” eller ”Supplemental Instruction". På dessa träffar får du bland annat chansen att ställa frågor kring den senaste föreläsningen, slipa din studieteknik, lära känna dina kursare bättre och så klart fika.

Viola, Gabriella och Zandra var SI-mentorer under våren 2012.

Varför tycker ni att det är bra att komma på mentorsträffarna?
– Som KOM-student i Lund har du ingen nollning som många program har, därför är det här ett smart sätt att lära känna dina klasskamrater bättre.
– Det är bevisat att de som kommer på SI-mötena når bättre studieresultat. Mentorsträffarna fungerar som diskussionsforum. De är toppen för att repetera det som sagts på föreläsningen, det sker genom att du själv är aktiv. På träffarna lär du dig studieteknik, och att sålla bland mycket information. Du ser lättare den röda tråden i undervisningen och litteraturen genom att komma på träffarna. Om du har missat en föreläsning, är det också en bra möjlighet att komma ikapp.

Vad gör man egentligen på en mentorsträff?
– I stort så följer vi det som finns på schemat. Mentorsträffen ligger oftast i direkt anslutning till en föreläsning. Du som träffdeltagare kan också få i uppgift att plocka ut relevanta begrepp från litteraturen – på så sätt tar vi ner teorin på en praktisk nivå. Eller så får du berätta om något från föreläsningen, antingen i bikupa eller inför hela gruppen.

Och om det är någon som tycker att det där med att prata inför folk är läskigt, så kan mentorerna garantera att det är något som snart går över.
– Stämningen brukar vara väldigt avslappnad, i synnerhet i slutet av terminen då alla lärt känna varandra. Sen fikar vi och snackar mycket också – kaffe, te och jättegoda syltkakor har det varit!

Vilka är ni som är mentorer?
– Vi är vanliga studenter som har mentorskapet som ett uppdrag. Vi har läst det du läser och har gjort alla misstag redan. Exempelvis kan det som ny student vara lätt att inte bry sig om att referera, men glöm inte det, det är viktigt när du skriver akademiskt!

Vilket budskap har mentorerna till dig som är ny student?
– Mentorsträffarna ligger utanför den ordinarie undervisningen, men det betyder inte att du får mer att plugga – tvärtom. Det är snarare så att du behöver plugga mindre, i och med att SI-mötena i regel är väldigt effektiva. Saker du hör fastnar mycket lättare om du repeterar det inom en timme, så det här är verkligen ett gyllene tillfälle att effektivisera studietiden.
– Som student så har du relativt få undervisningstimmar. Så om du tar studielån, så är det här också ett sätt att få större valuta för pengarna!
 
Är man alltid välkommen på mentorsträffarna?
– Ja, även om du inte är med från början så är du välkommen! Du kan hoppa in när du känner att du behöver det.

Vad är SI?

SI står för SamarbetsInlärning (Supplemental Instruction). SI-mentorerna är vanliga studenter som har läst ett par terminer och har fått mentorskapet som ett uppdrag. De fungerar som diskussionsledare och finns som stöd när studenterna hittar lösningar genom att samarbeta.

Varför komma på mentorsträffarna? 

  • Socialt – du lär känna dina klasskamrater bättre
  • Repetition – bra för att repetera det som sagts på föreläsningen
  • Studera smart – slipa din studieteknik och effektivisera dina studietimmar
  • Kom ikapp – en möjlighet att komma ikapp om du har missat en föreläsning
  • Öva på att prata inför folk – sker under trygga och avslappnade former 
  • Fika – huset bjuder!