Malin Elfgren

Varför valde du att läsa retorik?
Jag ville läsa något som verkligen var en utmaning, och när jag kollade igenom kurskatalogen fastnade jag för retorik. Jag har aldrig ens övervägt det tidigare, eftersom jag inte känt mig bekväm med att stå och prata inför folk. Men sen insåg jag att just därför borde jag läsa retorik. För om jag aldrig gör något jag är dålig på kommer jag ju aldrig utvecklas. Och dessutom är retorik ett ämne jag kommer ha nytta av oavsett vad jag kommer jobba med i framtiden. För i nästan alla yrken måste man ju någon gång tala inför folk eller argumentera för sin sak; om man håller i presentationer, sitter med på förhandlingar, eller bara lägger fram argument på ett möte. Därför kändes det som ett utvecklande och väldigt användbart ämne.

Vilka ämnen vill du kombinera retoriken med?
Jag läser egentligen till personalvetare, och retoriken fungerar som mina valbara kurser inom programmet. När jag är klar kommer jag alltså ha en kandidatexamen i personal- och arbetslivsfrågor med organisationspsykologi som huvudämne. Jag har även en kandidat i engelska sedan tidigare. I kursen vi precis läst har vi lärt oss om hur man kan använda retorik inom organisationer, vilket jag tyckte var jätteintressant, och jag skulle gärna vilja integrera retoriken med organisationspsykologin nästa år och skriva min kandidat-uppsats med inriktning på retorik och ledarskap.

Vad har retorikstudierna gett dig hittills?
Jag har definitivt blivit modigare. När man har stått och hållit ett lovtal inför femton personer man inte känner (och dessutom blivit filmad), känns det som att man skulle våga och klara det mesta. Jag har blivit bättre både på just att våga tala inför folk, och på den faktiska tekniken, det vill säga både skrivprocessen och framförandet. Jag har också blivit bättre på att hantera min nervositet, och använda den istället för att låta den förstöra för mig, helt enkelt tack vare all träning vi fått (jag tror det är enda sättet). Sedan har jag blivit mer allmänbildad och fått en massa nya perspektiv; dels tack vare en ordentlig genomgång av gamla greker och romare som man tidigare bara kände vid namn, och dels tack vare den stora blandningen av människor i klassen, som alla sitter på en massa kunskap och åsikter som gjort seminarier och föreläsningar väldigt intressanta.

Varför har du valt att fortsätta läsa retorik?
När jag valde att läsa grundkursen valde jag med hjärnan, jag tänkte: det här kan jag ha nytta av. När jag valde att läsa fortsättningskursen valde jag med hjärtat, jag tänkte: kanske borde jag läsa ekonomi för att bredda mitt CV, eller arbetsrätt för att det är bra att ha som personalvetare – men sen valde jag ändå att fortsätta med retoriken, eftersom grundkursen var så himla rolig. Så min främsta anledning att läsa vidare var helt enkelt att retoriken var bland det roligaste och mest utvecklande jag läst på universitetet. Sen kände jag också att jag hellre ville fördjupa mig lite mer i ett ämne än att läsa en till grundkurs.

Vad tycker du är de största skillnaderna mellan att läsa på gymnasiet och på universitetet?’
Den tydligaste skillnaden är att man kan lägga ner mycket mer tid på sitt ämne, eftersom man inte läser tio andra på samma gång. Detta innebär att man kan gå mycket djupare, men också att både undervisningen och litteraturen blir mer teoretisk. Just retoriken är ju ett väldigt praktiskt ämne om man jämför med andra, men den teori du läser på universitetet är mycket mer avancerad än den på gymnasiet. Sedan är du ju inte alls i skolan lika mycket, utan får göra mycket jobb på egen hand eller i grupp. Till sist tycker jag det är roligare att läsa på universitet, eftersom blandningen av människor och bakgrunder oftast är mycket större än den var på gymnasiet.

Vad är ditt bästa tips till framtida retorikstudenter?
Använd den feedback du får, och våga testa nya saker. Det är lite läskigt i början, men efter ett tag är det bara roligt.
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2013-09-20